Het wel en wee van de Aziatische hoornaar

 

Op dit moment zijn er veel onderwerpen over de Aziatische hoornaar, zoals bijvoorbeeld ook op de sociale media. Deze onderwerpen variëren van “inhoudend” tot “misleidend en des informerend”.

Precies daarom publiceer ik op deze pagina een “inhoudende tekst” met enkele foto’s erbij met bronvermelding.

Heel waarschijnlijk is het door de klimaatopwarming dat dit tropisch insect kan gedijen in onze kontrijen, en via transportmiddelen is aangekomen in West-Europa. De eerste meldingen van aanwezigheid dateren van 2004 in Frankrijk. Erna ook in de lage landen zoals België, Nederland maar ook in Duitsland. Zo werd de eerste hoornaar gespot in België in 2017 in Poperinge.

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de honingbij, dit roof insect verwijderd het hoofd en de vleugels van een honingbij om dan met borststuk terug te vliegen naar het nest om dit te kunnen voeren aan hun eigen jongen.  niet te vergissen met de Europese hoornaar die weinig of geen schade toebrengt aan de honingbijen.

De Aziatische hoornaar is herkenbaar aan de donkere kleur van het lichaam, in tegenstelling tot de Europese hoornaar die eerder een gele kleur heeft. Maar het grootste kenmerk van de Aziatische hoornaar zijn de geelkleurige onder-poten.

De Aziatische hoornaar ( bron : natuurpunt.be )

 

De Europese hoornaar ( bron : natuurpunt.be )

Laat de Europese hoornaar met rust, dit insect brengt geen schade voor de honingbijen. Maar kijk uit voor de Aziatische hoornaar. Als je deze exoot spot, dan heeft het ook totaal GEEN zin om het insect te vangen. Ook heeft het geen zin om dit insect te lokken met lokstoffen die trouwens NIET werken.

Op de sociale media worden deze lokstoffen te koop aangeboden, ik heb ze geprobeerd, dit doet niks af. Het heeft geen zin om honderden Aziatische hoornaars te lokken en te vernietigen, wat wel zin heeft is proberen het nest te vinden, en dit te melden op deze website. Door het nest te vernietigen worden de vele toekomstige koninginnen ook vernietigd die op hun beurt weer een nest zouden gaan vormen in de toekomst. Zo kan verdere verspreiding worden tegen gehouden of verminderd.

 

Hoe kan je het nest vinden van de Aziatische hoornaar ?

Dat is niet simpel. Als een Aziatische hoornaar wordt gespot, dan is er hulp nodig van bv collega imkers. Veronderstel dat er drie imkers zijn die waarnemen dat deze exoot bij hun bijenkasten vertoeven, dat is het belangrijk dat een dit insect dat terug naar het nest vliegt wordt onthouden wat de vliegrichting is naar het nest. Zo kunnen vanaf drie verschillende locaties de vlieglijnen worden opgetekend op een ( gekopieerde ) kaart. Het punt waar de snijlijnen bij elkaar komen, daar bevindt zich het nest. Het nest vertoeft meestal in hoge bomen. Een verrekijker is dan ook onmisbaar om het nest te kunnen spotten. Begin er zelf niet aan om het nest op te ruimen. Laat dit doen door gespecialiseerde mensen.

 

Kan ik verder nog iets doen ?

Toch wel, als u een Aziatische hoornaar opmerkt bij uw bijenkasten, dan kan u het vlieggat zo klein afstellen dat deze exoot niet in de kast kan, want ze kunnen ook jagen in groep en een hele kolonie opruimen. Door een zo klein mogelijk vlieggat te hanteren in je bijenkast, beperk je de schade.